Şile, Karadeniz kıyısında yer alan İstanbul ‘bağlı bir ilçedir. Sahip olduğu kumsallar, plajlar, doğal güzellikleri ve tarihi değerleriyle özellikle yaz aylarında en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Şile ve çevresinde yerleşimin tarih öncesinde Cilalı Taş Devri’ nde başladığı tahmin edilmektedir. Sahilköy’de bulunan yontma taş aletler bunu kanıtlamaktadır. Ayrıca İstanbul’un en eski buluntuları burada yer almaktadır.

Şile

      Gezilecek bir çok yer arasında en popüler olanları; Şile Kalesi, Şile Feneri, Ağlayan Kayalar ve Kumbaba Tepesi’dir. Kalesi 12 metre yüksekliğinde ve dört katlıdır. Gözetleme kalesi olarak yapılmıştır. Kim tarafından yapıldığıyla ilgili iki farklı söylem vardır. İlki 2000 yıl önce Cenevizli’ler tarafından inşa edildiği, diğeri ise Bizanslılar tarafından inşa edilip sonrasında Osmanlı’lar tarafından kullanıldığıdır. Feneri ise 1860 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir ve Türkiye’ nin en büyük dünyanın ise ikinci en büyük feneridir. Ağlayan Kayalar, fenerin yakınında bulunmaktadır. Kayaların arasından akan su ağlayan bir insanın gözyaşlarına benzetildiği için kayalar bu isimle anılmaktadır. Kumbaba Tepesi ise özellikle romatizmal vb. hastalıklara şifa arayanların ziyaret ettiği önemli bir yerdir.

Şile

Kırmızı ve turuncu renkli, demir-bakır alaşımlı radyoaktif özellikleri olan kumlarıyla şifa verici bir yer olarak bilinmektedir. Bizans döneminden beri insanların buraya gelip şifa bulmak için kum banyoları yaptıkları ve Bizanslılar tarafından Güneş Hamamı olarak kullanıldığı bilinmektedir, günümüzde de bu ilgi devam etmektedir. Asıl adı bilinmeyen ve ilk fizyoterapi uzmanı olarak nitelendirilen Kumbaba’nın mezarı da buradaki tepede yer almaktadır. Şile evleri, Sarıkavak Kalesi, Heciz Kalesi, Yeniköy’deki Kilise kalıntıları, vaftiz yeri ve Osmanlı Hamamı, Sortullu Köyü’ndeki Lahit Mezar, Değirmençayırı Şelalesi, Hacıllı Şelalesi, Onbir Göller Vadisi ve Saklıgöl gezilecek diğer noktalardan bazılarıdır.

       Hafta sonu tatili için şehir hayatından bir nebze olsa da uzaklaşabileceğiniz, doğayla iç içe güzel kumsallarında deniz keyfi yapabileceğiniz en güzel yerlerden biridir. Halk plajları ve özel plajlar olarak bir çok alternatif bulunmaktadır. Konaklama için de oteller, pansiyonlar ve kamp alanları olarak bir çok seçenek bulunmaktadır. Şehre yakınlığı nedeniyle günübirlik olarakta ziyaret edebilir, deniz kenarında güzel bir kahvaltıyla güne başlayıp keyifli bir gün geçirebilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.