Yedikule Hisarı olarakta bilinen Yedikule Zindanları İstanbul’un Fatih ilçesinde yer almaktadır. Türkiye’nin ve İstanbul’un önemli tarihi eserlerinden ve en eski açık hava müzelerinden biridir. Bir dönem mahkumların ve esirlerin burada tutularak işkence gördükleri için Yedikule Zindanları olarak anılmaktadır. Adının aksine bir zindan amacıyla değil, Bizans’a misafir olarak gelen kralların ve yabancı ülkelerin saray mensuplarının görkemli bir şekilde karşılanması amacıyla yapılmıştır.

Yedikule Zindanları

Yedikule Zindanları

      İlk olarak Yaldızlı Kapı olarakta bilinen Altın Kapı yapılmıştır. Altın Kapı, İmparatorların zafer alayı başında şehre giriş yaptıkları ana tören kapısı olarak bilinmektedir. Kapıyı geçtikten sonra şehrin içindeki Mese adı verilen ana cadde ile Ayasofya önündeki tören meydanına ulaşılırdı. Yapılan araştırmalara ve elde edilen tarihi verilere göre, Altın Kapı’yı bir zafer takı olarak dönemin Bizans İmparatoru Theodosius yaptırmıştır. Kapının üzerinde Theodosius’ un heykelleri, Nike ve bir fil koşullu araba bulunmaktaydı. Kapı girişinin önünde ise altın kaplamalı bronz harflerden oluşan kitabeler bulunmaktaydı. Theodosius’tan sonra tahta çıkan oğlu dört tane yüksek gözlem kulesinden oluşan bir kaleyi kapıyla birleştirmiştir. İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet yapıya üç kule daha eklettirir ve böylelikle yedi kule olmuş olur. Ayrıca kaleye surlar da ilave ettirip kulelerin birbiriyle bağlanmasını sağlar. Böylelikle Yedikule Hisarı, Bizans ve Osmanlı uygarlıklarının birleştiği bir eser halini alır.

Kulelerin hepsi farklı isimlerle anılır. Bunlar; Genç Osman Kulesi, Top Kulesi, Cephanelik Kulesi, 3.Ahmet Kulesi, Hazine Kulesi, Zindan Kulesi ve Bayrak Kulesi’dir. Genç Osman Kulesi’nin bu adı alma sebebi; Osmanlı Padişahları arasında en genç Padişah olan Genç Osman’ın bu alanın ikinci katında öldürülmüş olmasıdır. Ayrıca kanlı kuyu da burada yer almaktadır. 3. Ahmet Kulesi ise yapımında ve onarımında 3. Ahmet’in büyük katkı sağlamış olmasından dolayı bu adı almıştır, yalnız bu kule günümüze maalesef ulaşamamış depremler sonucu yıkılmıştır.      

Yedikule Hisarı, farklı dönemlerde misafirhane, gözlem kulesi, kız sanat evi, hayvanat bahçesi, mahkumların ve esirlerin cezalandırıldığı zindan, konser ve tiyatro alanı gibi bir çok amaçla kullanılmıştır. Birçok efsaneye de konu olan bu görkemli yapı günümüzde müze olarak ziyaret edilmektedir. Ayrıca öldüren kişilerin içine atıldığı rivayet edilen Yedikule Zindanları Kanlı Kuyusu da ziyaret edilebilir

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.