Ziyaret ettiğinizde tarihe güzel bir yolculuk yapacağınız Mısır Çarşısı Eminönü’nde Yeni Camii’ nin arkasında Çiçek Pazarı’nın yanında bulunmaktadır. Milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan, özellikle turistlerin uğrak alışveriş ve gezi mekanı olan çarşı İstanbul‘ da bulunan önemli tarihi kapalı çarşılardan biridir.

        Yeni Camii Külliye’sinin bir bölümü olarak cami inşaatınatına ek gelir kazandırmak amacıyla Turhan Sultan tarafından yaptırılmış ve 1664 yılında törenle açılışı gerçekleştirilmiştir. Çifte Çarşı olma özelliği taşıyan çarşı, iki çarşının birleşiminden oluşur ve yapısı L şeklindedir.Klasik Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan ve altı kapısı bulunan çarşının mimarları Davud Ağa ve Mustafa Ağa’dır.

Mısır Çarşısı

        Ticarette denizin önemli bir yeri olması sebebiyle, çarşısının bulunduğu sahil kısmının Bizans döneminden beri ticaret alanında yoğun faaliyet gösteren bir yer olduğu bilinmektedir. Hatta çarşının bulunduğu yerde Bizans döneminde Makron Envalos adında eskiden bir çarşı olduğu da rivayet edilmektedir. Mısır Çarşısı ve Kapalıçarşı Osmanlı döneminde önemli bir yere sahipti ve o dönemlerde kentin ticaret merkezi konumundaydılar. Çarşı açıldığı ilk zamanlarda Yeni Çarşı ve Valide Çarşısı olarak bilinmekteydi. Yalnız çarşıdaki dükkanlarda satılan ürünlerin çoğunlukla Mısır’dan gelen ürün ve baharatlar olması sebebiyle 18.yüzyılın ortalarından itibaren Mısır Çarşısı olarak anılmaya başlanmış ve günümüzde de bu şekilde devam etmektedir.

Çarşı ilk yapıldığında aktar ve pamukçulara tahsis edilmiş. Çarşıda bulunan 6 kapı da üçü aktarlara ve üçü pamukçular arasında olmak üzere paylaşılmış. O dönemde bulunan 100 dükkandan 49 unu aktarlar, kalan dükkanları ise pamukçular ve yorgancılar kullanmaktaymış. O dönemde Mısır, Hindistan, Suriye ve Arabistan’tan getirtilen ve çarşıda satışı yapılan baharatların kokuları çarşıya giren herkesi büyülermiş, hatta mest edici baharat kokularının çarşıdan dışarı sokaklara yayıldığı da söylenir. Şimdi de gittiğinizde bu büyüleyici baharat kokuları geziniz boyunca size eşlik edecektir.

Günümüzde çarşıda satılan ürünler eskiye göre çeşitlilik göstermektedir. Yine baharat başta olmak üzere, altın, gümüş, hediyelik eşya, tekstil, kuruyemiş ve şarküteri gibi ürünler bulunmaktadır. Sadece Dini Bayramlar ve 29 Ekim’de kapalı olan Mısır Çarşısı haftanın her günü ziyaret edilebilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.