İstanbul’un Sarıyer ilçesinde bulunan Boğazkesen Hisarı olarakta bilinen Rumeli Hisarı bulunduğu semte de adını vermiştir. Hisar 30 dönümlük bir alanı kaplamaktadır ve Anadolu Hisarı’nın tam karşısında İstanbul Boğazı’ nın en dar ve akıntılı kısmında yer almaktadır. İstanbul’un fethinden önce 1452 yılında. Fatih Sultan Mehmet tarafından Boğaz ‘ın kuzeyinden gelebilecek yardım ve saldırıları önlemek amacıyla yaptırılmıştır.
Rumeli Hisarı
Üç dört ay gibi kısa bir sürede inşa edilen kulenin yapımında yaklaşık 300 usta, 700-800 işçi, 200 arabacı, nakliyeci ve kayıkçı çalışmıştır. Her bölümün inşası iş bölümü yapılarak bir paşanın denetimine verilmiştir. Deniz tarafında bulunan bölümün inşasını Fatih Sultan Mehmet bizzat kendisi üstlenmiştir. Denizden bakıldığında sağ taraftaki kule Saruca Paşa, sol taraftaki kule Zağanos Paşa, kıyıdaki kule ise Halil Paşa nezaretinde yapılmış, kuleler bu paşaların isimleriyle anılmaktadır. Saruca ve Halil Paşa kuleleri zemin katlarıyla birlikte 9 katlı, Zağanos Paşa Kulesi ise zemin katıyla birlikte 8 katlıdır. Yapımında kullanılan keresteler İzmit ve Karadeniz Ereğlisi’nden, taşlar ise çevredeki harap durumda olan Bizans yapılardan ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden temin edilmiştir. Hisarda irili ufaklı 17 tane kule bulunmaktadır, üç büyük kulesi dünyanın en büyük kale burçlarına sahiptir. 1953 yılında başlayan büyük restorasyon çalışmaları sonucunda 1968 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. Bu restorasyon çalışması sırasında yapıya açık tiyatro da eklenmiştir. Hisarın inşası sırasında yapılan daha sonra yıkılan cami, aslına uygun olarak 2014 yılında tekrar yapılmıştır.
Haliç’i kapattığı söylenen zincirin bir parçası, savaş topları, gülleler ve diğer eserler hisarın bahçesinde sergilenmektedir. Eserlerin yanı sıra yeşilliklerle dolu bahçesinden izleyeceğiz eşsiz Boğaz manzarası bile Rumeli Hisarı’na gitmek için yeterli bir sebeptir. Yaz mevsiminin başlamasıyla, hisarda ünlü sanatçıların sahne aldığı geleneksel bir hale gelen Rumeli Hisarı Konserleri uzun yıllardır düzenlenmektedir. Hisarda aynı zamanda herkesin zevkine ve bütçesine hitap eden, Boğaz manzarasına karşı güzel yemekler yiyip arkadaşlarınızla ailenizle keyifli vakitler geçirebileceğiniz bir çok balık restoranı bulunmaktadır. Rumeli Hisarı Çarşamba günleri kapalıdır. Çarşamba hariç diğer günler ziyaret edilebilir.