Göksu Kasrı olarakta bilinen Küçüksu Kasrı İstanbul’un Küçüksu semtinde, Küçüksu Deresi ile Göksu Deresi arasındaki alanda Üsküdar – Beykoz sahilyolu üzerinde yer almaktadır. Bulunduğu bölgenin Bizans döneminden beri kullanıldığı bilinmektedir. Yapımı 1856 yılında tamamlanan ve Boğaz’ın incilerinden biri olan Küçüksu Kasrı, Sultan Abdülmecid tarafından Mimar Nigoğos Balyan’a yaptırılmıştır. Balyan ailesinin yapmış olduğu zarif ve güzel yapılardan bir diğeridir.
Kasırlar, köşklerden biraz daha büyük olan yapılardır ve padişahların dinlenmek için kullandıkları yerlerdir. Bodrumuyla birlikte üç katlı olan Küçüksu Kasrı, kagir bir yapı olup yığma tekniğiyle yapılmıştır. Sarayların aksine yüksek duvarlar yerine, dört yanda kapısı bulunan son derece zarif demir parmaklıklarla çevrilidir. Padişahlar genellikle deniz üzerinden geldikleri için, bu cephe ve kapı diğerlerine göre daha süslü ve daha ihtişamlıdır. Deniz cephesinde, şadırvanlı küçük havuzunda ve merdivenlerde görenleri hayran bırakan kabartmaları süsleme motifleri kullanılmıştır.Kasrın içi de son derece görkemlidir ve gören herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Oda ve salonları, bir sanat müzesini andıran değerli sanat eserleriyle doludur. Tavan süslemeleri, Batılı tarzdaki mobilyaları, değerli İtalyan mermerleriyle yapılmış olan birbirinden güzel şömineler, son derece güzel halı ve tablolar gören herkesi adeta büyülemektedir. Kendine hayran bırakan kasrın iç dekorasyonu, Dolmabahçe Sarayı’nın da iç mekan tasarımlarını yapan Paris Operası dekoratörü Sechan tarafından yapılmıştır. Cumhuriyet Döneminde kasır bir süre devlet konukevi olarakta kullanılmıştır. Boğaziçi gezileri sırasında, Mustafa Kemal Atatürk’ ün de Kasrı kısa süreli dinlenme mekanı olarak kullandığı bilinmektedir.
Küçüksu Kasrı
Küçüksu Kasrı 1983 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. 1992 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışmasına başlanmış ve çalışmadan sonra 1996 yılında yeniden müze-saray olarak ziyarete açılmıştır. Sabah saatlerinde ziyaret etmek isterseniz geziye başlamadan önce kasrın alanı içinde bulunan restoranda Boğaz’a karşı güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ya da öğleden sonra ziyaret etmek isterseniz, kasrı gezdikten sonra büyüleci Boğaz manzarası eşliğinde keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz. Küçüksu Kasrı ‘na ulaşmak için özel aracınız yoksa, Üsküdar’ dan kalkan belediye otobüsü ya da dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.