İstanbul’un ve Boğaz’ın en güzel tarihi saraylarından biri olan Çırağan Sarayı Beşiktaş ilçesinde Çırağan Caddesi üzerinde yer almaktadır. Mermerden yapılmış olan bu büyüleyici saray Osmanlı Dönemin’de kısa bir süre padişahların kısa bir süre ikamet adresi de olmuştur. Barok mimari özellikleri taşıyan saray tarihin en önemli eserlerinden biridir ve yapımı 1871 yılında tamamlanmıştır.

Çırağan Sarayı

      Sarayın bulunduğu yer 17.yüzyılda Kazancıoğlu Bahçeleri olarak bilinmekteydi. Dönemin hükümdarı olan 3. Ahmed buradaki mülkünü gözde Vezir-i Azam’ı İbrahim Paşa’ya hediye etmiş ve ilk yalı Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan için inşa ettirmiş. Kendisi burada Çırağan şenlikleri denilen meşale şenlikleri düzenlettirmiştir ve bundan dolayı bölge Çırağan anılmaya başlanmıştır.

Boğaziçi

Sultan 2. Mahmud 1834’te bu alanı yeniden yapılandırma kararı alır ve yalıyı ve diğer yapıları yıkarak ya da başka yere taşıyarak buraya yeni bir saray yaptırır. Sultan Abdülmecid ise 1857 ‘de Sultan 2. Mahmud’ un yaptırdığı ilk sarayı yıktırmış ve buraya ve buraya batı mimarisi tarzında bir saray yaptırmak istemiş fakat fakat 1863 yılında vefat etmesi üzerine inşaat yarım kalmıştır. Sultan Abdülaziz yeni sarayın inşasını 1871 yılında tamamlattırmıştır. Sarayın yapımında ve süslemelerinde dünyanın her yerinden getirtilen nadide mermer, porfir ve sedefler kullanılmıştır. Sarayın yapımı çok ciddi rakamlara mal olmuş ve son derece şık paha biçilemez eserlerle doludur. Taş işçiliğinin üstün örnekleri olan sütunlar, odalarda bulunan nadide halılar, altın yaldızlı ve sedef kalem işleriyle süslü mobilyalar, avizeler gören herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Sarayın paha biçilemez işlemeli kapılarından birini, 2. Abdülhamid onları çok beğenen dostu Almanya İmparatoru Kayzer 2. Wilhelm’e hediye etmiştir. Sarayın bahçesi de en az içi kadar süslü ve gözalıcıdır.

      Tarihte birçok etkinliğe ev sahipliği yapmış olan, en görkemli ve lüks yapılardan biri olan Çırağan Sarayı günümüzde otel olarak hizmet vermektedir. Bu lüks ve nadide sarayda Boğaz’a nazır keyifli bir Pazar kahvaltısı yapabilir, güzel bir yaz akşamı akşam yemeğinizi yiyebilir ya da bu muhteşem atmosferi solumak ve tarihe yolculuk yapmak için çay-kahve keyfi yapabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.