Günümüze kadar üretilen dünyanın en büyük ve en güçlü helikopteri, bir Rus helikopteri olan Mil Mi-26’dır. Helikopterin NATO rapor adı Halo’dur. Helikopterin üretimine Sovyetler Birliği döneminde başlanmıştır. Günümüzde hem sivil hem de askeri amaçla bir çok alanda kullanılmaktadır. Yaklaşık 20 ton kargo ve 90 yolcu taşıyabilme kapasitesiyle, en fazla yük taşıyabilen helikopterde. Sahip olduğu bu taşıma kapasitesiyle, uçak bile taşıyabilmektedir.

Nakliye Helikopteri Mi-26

    Mi-26 ‘dan daha ağır olan Mil Mi-12 helikopterinin geliştirme aşamasının tamamlanamamasından dolayı, yeni bir ağır nakliye helikopteri geliştirme projesi başlamıştır. İlk etapta bu projenin adı ” Izdeliye 90” olarak adlandırılmış olup daha sonra Mi-26 olarak değiştirilmiştir. Bu yeni helikopterde olması planlanan temel özellik; boş ağırlığının azami kalkış ağırlığının yarısından daha az olmasıydı. Dünyanın en büyük helikopteri Mi-26 Mikhail Mil tarafından tasarlanmıştır. Mi-26 ilk uçuşunu Aralık 1977 ‘de gerçekleştirmiştir. Askeri ve sivil ihtiyaçlara uygun olarak ağır nakliye helikopteri olarak geliştirilmiş ve geliştirme aşaması 1983 yılında tamamlanmıştır. Dünyanın en büyük helikopteri Mi-26’nın geliştirilmesindeki ana amaç; yaklaşık 13 tonluk amfibi zırhlı personel taşıyıcı ve taşınabilir füze bataryaları gibi askeri ekipmanların uçaklar tarafından ana noktalara getirildikten sonra, uçakların ulaşmasının zor olduğu bölgelere helikopterle taşınmasıdır.     

Dünyanın en büyük helikopteri olan Mi-26 ayrıca 8 palli ana rotora sahip olan ilk seri üretim helikopterdir. Helikopterin ihtiyacı olan gücü tüm motorlara paylaştıran bir sistem sayesinde, motorlardan biri devre dışı kalsa bile görevine devam edebilmektedir. Mi-26 helikopteri, 2000 metre irtifaya yaklaşık 56.768,00 kg ağırlıkla çıkarak 1982 yılında önemli bir rekora imza atmıştır. Mi-26 helikopterinin sivil ve askeri birçok farklı kullanım alanına göre geliştirilmiştir olan bir farklı versiyonları bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; hava ambulansı versiyonu olan Mi-26MS, sivil nakliye amaçlı versiyonu olan Mi-26T, uçan vinç olarak geliştirilen Mi-26TM, yangın söndürme helikopteri olarak geliştirilen Mi-26TP, yakıt tankeri olarak geliştirilen Mi-26TZ, kargo taşımacılığı amaçlı geliştirilen Mi-26TC, sivil taşımacılık için geliştirilen Mi-26P, doğal afet gibi olaylar sonra yardım çalışmalarında kullanılmak üzere geliştirilen Mi-26S…

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.