Helikopter, dikey kalkış ve iniş yapabilen bir hava taşıtıdır. Uçakların uçma prensibiyle hemen hemen aynı olmakla birlikte, helikopter havada sabit olarak durabilmektedir. Ayrıca uçaklardan farklı olarak, helikopterin kanatları sabit değil hareketlidir. Bu nedenle helikopterler döner kanatlı olarak adlandırılır.

Döner Kanatlı

   Helikopterde taşıma kuvveti elde edebilmek için pervane kullanılmaktadır. Pervane iki ya da daha fazla palden oluşmaktadır. Helikopterin motoru palleri döndürür ve havada dönen bu pallerin üst yüzeylerinde alçak basınç, alt yüzeylerinde ise yüksek basınç oluşur. Pallerin havada hareket etmesiyle oluşan bu basınç farkı, helikopterin uçabilmesi için gerekli olan taşıma kuvvetini oluşturur. Pallerin devir sayısı artarsa, taşıma kuvvetinin büyüklüğü de artar. Pallerin devir sayısının azalmasıyla da taşıma kuvvetinin büyüklüğü azalır. Taşıma kuvveti helikopterin ağırlığından büyük olduğunda helikopter dikey olarak yükselir, helikopterin ağırlığından az olduğunda helikopter alçalır, helikopterin ağırlığına eşit olduğunda ise havada sabit olarak durabilir. Helikopterin sağa, sola, ileri ve geri hareket edebilmesi için ise pervanenin oluşturduğu taşıma kuvvetinin yönü değiştirilir. Böylelikle helikopterin hareket etmesi sağlanır. Ana pervane sürekli döndüğünden, gövde üzerinde bir moment yaratır ve bu moment gövdeyi döndürmeye çalışır. Gövde üzerinde oluşan bu momentin sönümlenebilmesi için helikopterin kuyruk kısmında da küçük bir pervane bulunmaktadır. Ayrıca bu pervane ile sönümleme miktarını değiştirilerek, gövdenin dönüşü de sağlanmaktadır.

     Helikopterler genel olarak tek ve çift rotorlu olarak ikiye ayrılmaktadır. Tek rotorlu helikopter, ana rotor ve yardımcı rotordan oluşmaktadır. Ana rotor dikey hareketi sağlamaktadır, yardımcı rotor ise gövdenin dönmesini engellemektedir. Bu sistem ilk kez Igor Sikorsky tarafından tasarlanmıştır. Çift rotorlu helikopter ise, tek rotorlu helikoptere göre daha karmaşık bir sahiptir. Çift rotorlu helikopterler, yolcu ve yük taşımak için tek rotorluya göre daha uygundur. Tarihte ilk motorlu helikopter ise 1907 yılında Paul Cornu tarafından uçurulmuştur. Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde birçok helikopter tipi ve modeli bulunmaktadır. Hava taşıtı olarak sahip oldukları çeviklik, hız, işlevsellik, iniş ve kalkış avantajı nedeniyle helikopterler, sivil ve askeri olarak  birçok alanda başarılı bir şekilde kullanılmaktadırlar. Sivil amaçlarla kullanılan alanlara; inşaat, yangın söndürme, arama kurtarma çalışmaları ve ulaştırmayı örnek verebiliriz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.