Rüstem Paşa Camii, İstanbul’da Eminönü Tahtakale semtinde Hasırcılar Çarşısı’nın içinde yer almaktır. Orta büyüklükte olan bu cami Mimar Sinan’ın eşsiz eserlerinden biridir, hatta en güzel eserleri listesine girmiştir. Kanuni Sultan Süleyman’ın Sadrazamlarından biri olan ve aynı zamanda kızı Mihrimah Sultan’ın eşi olan Rüstem Paşa için yaptırılmıştır. 

     Yapımına 1561 yılında başlanmış ve 1564 yılında tamamlandığı tahmin edilmektedir. Camii ‘nin bulunduğu yerde daha önce Halil Efendi Mescidi bulunmaktaymış, cami bu mescidin yerinde yapılmıştır. Caminin bulunduğu yer biraz çukur olduğu için, Mimar Sinan hem camiyi yükseltmek hem de camiye gelir sağlayabilmek için alt kısmına dükkanlar yapmıştır. Camiye iki yandan merdivenle çıkılmaktadır ve merdivenlerden çıktığınızda revaklı bir avluya ulaşırsınız. Avlusu küçük olmasına rağmen son derece güzeldir. Mimar Sinan ustalık eseri olan Selimiye’ye hazırlık olarak Rüstem Paşa Camii ‘ni sekizgen yapıda yapmıştır. Tek minarelidir ve göz alıcı merkezi kubbesi kemerlerle dört fil ayağına ve sütunlara oturtulmuştur.

Osmanlı Mimarisi

    Aralarda kalan bu cami diğer camiler kadar popüler olmasa da, kesinlikle görülmesi gereken Mimar Sinan’ ın önemli eserlerinden biridir. Camii dışarıdan bakıldığında sade ve tipik Osmanlı Mimarisi özellikleri taşısa da içi son derece gösterişli ve güzeldir, hatta iç süslemeleri olarak en görkemli camilerden biri diyebiliriz. Öyle ki Rüstem Paşa Camii 2007 yılında Newsweek dergisi tarafından Avrupa’nın en güzel tarihi camisi seçilmiş. Caminin içi Kütahya ve İznik ‘ten getirtilen eşsiz Osmanlı çinileriyle bezenmiştir. Kubbe etekleri de dahil olmak üzere caminin neredeyse tüm içi bu çinilerle kaplanmıştır. İstanbul’ da belki de bu kadar eşsiz çiniyi birarada görebileceğiniz tek yer olabilir. Bir çok kişi sırf bu çinileri görebilmek için camiyi ziyaret etmektedirler. 24 pencereyle aydınlatması da son derece güzel olan bu  camide açık havalarda güneş ışınları çinilerin üzerinde adeta dans etmektedir. Çinilerde ağırlıklı olarak mavi renkler tercih edilmiştir. Çeşitli çiçek motifleri, lale motifleri ve değişik pek çok motif kullanılmıştır. Kullanılan lale motifleri de birbirinden farklıdır, çinilerde yaklaşık kırk farklı lale motifi kullanıldığı tahmin edilmektedir. Çinilerin hepsinin değerli olmasıyla birlikte aralarında en değerlisi Kabe’yi temsil eden çinidir. Bu çininin bir benzeri Topkapı Sarayı Harem bölümünde bulunmaktadır. Camii’nin göz alıcı mihrap ve minberi ise hat sanatıyla süslenmiştir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.