İstanbul’da Osmanlı Dönemin’den kalan muhteşem ve en büyük eserlerden biri de bulunduğu semte adını veren Sultanahmet Camii ‘dir. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen Camii, dünyada en çok ziyaret edilen camilerden biridir. Osmanlı Padişahı Birinci Ahmet tarafından, Mimar Sinan’ ın talebesi olan dönemin önemli mimarlarından Sedefkar Mehmed Ağa ‘ya yaptırılmıştır.

Sultanahmet

Yapımına 1609 yılında başlanmış olup 1616 yılında tamamlanmıştır. Sultanahmet Camii’ sinin temeli Birinci Ahmet tarafından atılmış olup, temel atımında kullandığı kazma günümüzde Topkapı Sarayı’da sergilenmektedir. Sultanahmet Camii, Osmanlı cami mimarisinin ve Bizans kilise mimarisinin güzel bir sentezini oluşturmaktadır. Medrese, hamam, imarethane, hünkar kasrı gibi bölümlerden oluşan Külliye’ nin büyük bir bölümü maalesef günümüze ulaşamamıştır. Günümüze kadar ulaşan güneş saatini ve Birinci Ahmet ‘in tek kubbeli mezarını yapının bahçesinde görebilirsiniz.

Sultanahmet Camii Osmanlı Dönemin’ de yapılan ilk 6 minareli camidir. Hatta o dönemde sadece kutsal Mekke Camii ‘de 6 minare bulunduğundan Sultanahmet Camii bir süre eleştirilere maruz kalmıştır. Birinci Ahmet ise bu eleştiriler neticesinde kutsal Mekke Camii’ sine yedinci minareyi eklettirerek sorunu çözmüştür. Ayasofya’nın müze olmasıyla İstanbul’un ana camisi haline gelen Sultanahmet Camii’nin avlusu da en az cami kadar geniştir. Camii ‘nin içi ise, içeri giren herkesi büyülemektedir. Camii’ nin içi 20.000 aşkın İznik çinileri, hat sanatına ait muhteşem eserler, muhteşem avizeler ve 260 adet renkli pencere ile bezenmiştir. Özellikle açık havada ziyaret ettiğinizde camlardan çinilere vuran güneş ışınları muhteşem bir görsel şölen sunmaktadır.

Camii’ nin içindeki süslemelerde, sizi huzura davet eden mavi rengi yoğun olarak kullanıldığından bazıları tarafından Mavi Camii olarakta anılmaktadır. Camii ‘nin mihrabı da en güzel ve zarih el işçiliğiyle bezenmiş görülmeye değer muhteşem bir eserdir. Camii’ nin içinde bulunan hat sanatına ait muhteşem eserler ise dönemin ünlü hattatlarından Seyid Kasım Gubari tarafından yaptırılmıştır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.