Yerebatan Sarnıcı İstanbul’da hergün yüzlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilen önemli tarihi mekanlarından biridir. Bizans döneminden günümüze ulaşan en eski yapılardan biri olmakla birlikte, İstanbul ‘daki en büyük kapalı sarnıçtır.

Bizans İmparatorlarının yaşadığı Büyük Saray’ ın ve şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla 532 yılında yaptırılmıştır. Yapımı yaklaşık 38 yıl sürmüş olup, yapımında 7000 köle çalışmaktadır. Belgrad Orman’larında bulunan su taksim merkezinden iki adet kemer ile sarnıca su sağlanmaktaydı. Bu devasa sarnıç yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir. İstanbul ‘un fethinden sonra da bir süre Topkapı Sarayı’ nın bahçelerinin su ihtiyacını karşılamak için kullanılmıştır. 1987 yılında yapılan temizlik ve restorasyon çalışmalarından sonra halkın ziyaretine açılmıştır.

Medusa

Yerebatan Sarnıcı görenleri büyüleyen 336 sütun ve birçok heykelden oluşmaktadır, bu heykel ve sütunların nereden getirildikleri hala tam olarak bilinmemektedir. Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken sütunlardan biri, efsanelere konu olan Medusa başlı sütunlardır. Bir rivayete göre Medusanın başları sarnıca o bölgeyi korumak için konulmuştur.

Bizans mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Yerebatan Sarnıcı, ziyarete gelen herkesi mistik atmosferiyle adeta büyülemektedir. Ayrıca sarnıcın içinde isteyen kişilerin bozuk para atarak dilek dilediği bir dilek havuzu da bulunmaktadır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.